'kognitív' címke bejegyzései


Az önigazolás veszélyeiről

A hét végén egy rég nem látott barátnőmmel ültünk le beszélgetni. Egy reklámügynökségen dolgoztunk együtt közel 20 éve, ő maradt a kreatívok csapatában, én megbízói oldalon dolgoztam.

Mesélt a mostani munkahelyén uralkodó viszonyokról. A vállalati szervezetet felvásárlás majd  egy fúzió és az új szervezeti rend kialakítása rázta meg. A helyzetet elbocsátások és a munkafolyamatok átszervezése valamint egy költözés tetézte. A cég még mindig nem heverte ki a változásokat. A munkatársak új szervezeti rend felé irányuló elkötelezettsége hiányzik. (A változások menedzseléséről szóló szakirodalmat itt ajánlottam.) A vállalat élére új vezető került, aki átalakította a menedzsmentet is. Optimális esetben a változások, változtatások célja, hogy a szervezet megfelelő gazdasági, pénzügyi, személyi és szakmai feltételek mellett folytathassa működését. Így joggal várható, hogy a szervezet működésbe lendül és az eredmények sem maradnak el.

 

Tovább »


Az érzelmek hatása a gondolatokra

Az ember minden helyzetet, környezetében zajló történést, minden hatást érzékel, értelmez. Az érzékelés és értelmezés időnként nem is tudatosul bennünk. A történések, hatások, szituációk érzelmeket hívnak elő bennünk, mely érzelmek befolyásolják gondolatainkat. A gondolati, kognitív értékelés segít az érzelem minősítésében és azok elkülönítésében.
 


Érzelem: gyengeség vagy erősség?

Ki a gyenge? Aki meg meri mutatni érzelmeit? Vagy az, aki elrejti őket?

Abban megegyezhetünk, hogy az érzelem (emóció) nem más, mint szubjektív tudatállapot, mellyel a környezetünkre és annak változásaira reagálunk. Az ember a környezetében  zajló eseményeket, hatásokat lelkileg saját élményként éli meg. Az érzelmek elsősorban a vegetatív idegrendszer reakciói, de átszövik teljes életünket. Befolyásolják gondolatainkat, viselkedésünket, figyelmünket, teljesítményünket, kapcsolatainkat.Δ oldal tetejére