'life coaching' címke bejegyzései


Önmagam ismerete, elfogadása

 

Az önismeret egy bonyolult, hosszú és önmagunkra irányuló lelki folyamat megnevezése. Az önismereti munka során saját személyiségünket tanuljuk: magyarázatot keresünk viselkedésünkre, megismerjük gondolatainkat, szándékainkat, motivációinkat, érzéseinket. Tisztán akarjuk látni érzelmeinket, képességeinket, szerepeinket vagy kapcsolatainkat. Mindezt akkor tudjuk megtenni, ha őszintén viszonyulunk saját magunkhoz. Annál hosszabb és kanyargósabb az önismeret útja, minél jobban igyekszünk még magunk elől is eltitkolni negatív vagy annak gondolt tulajdonságainkat, cselekedeteinket, érzelmeinket.

Tovább »


Mi a life-coaching?

Hívjuk csak életvezetési tanácsadásnak... bár a coaching és a tanácsadás nincsenek "jóban" egymással. Ha hasonlatot kell írnom, a konzerv főzeléket hasonlítanám a francia mesterszakácsok tudományához. A tanácsadás konzerv megoldásai vagy "ízlenek" vagy sem. A francia mesterszakács főztje pedig az egyén ízlését, elvárásait veszi figyelembe. A life-coaching folyamatban a coach nem ad kész megoldásokat. Az utat, a lehetőségeket csakis a coaching-partner találhatja meg.

A life coaching és a business coaching közt párhuzam húzható: az egyik a magánéletet, a másik elsőrorban a munkahelyi környezetet érinti. A magánéleti coaching során általában magánemberek, a business coaching során pedig vállalatok, cégek a megrendelők. Természetes, hogy van átfedés, hiszen a munkahelyi gondok kihatnak a magánéletre, de a magánéleti problémák is feszültséget okozhatnak a munkahelyen.

Tovább »


Δ oldal tetejére