'önigazolás' címke bejegyzései


Az önigazolás veszélyeiről

A hét végén egy rég nem látott barátnőmmel ültünk le beszélgetni. Egy reklámügynökségen dolgoztunk együtt közel 20 éve, ő maradt a kreatívok csapatában, én megbízói oldalon dolgoztam.

Mesélt a mostani munkahelyén uralkodó viszonyokról. A vállalati szervezetet felvásárlás majd  egy fúzió és az új szervezeti rend kialakítása rázta meg. A helyzetet elbocsátások és a munkafolyamatok átszervezése valamint egy költözés tetézte. A cég még mindig nem heverte ki a változásokat. A munkatársak új szervezeti rend felé irányuló elkötelezettsége hiányzik. (A változások menedzseléséről szóló szakirodalmat itt ajánlottam.) A vállalat élére új vezető került, aki átalakította a menedzsmentet is. Optimális esetben a változások, változtatások célja, hogy a szervezet megfelelő gazdasági, pénzügyi, személyi és szakmai feltételek mellett folytathassa működését. Így joggal várható, hogy a szervezet működésbe lendül és az eredmények sem maradnak el.

 

Tovább »


Az énvédő mechanizmusok

Gondolati folyamatok, melyek sérelme, kudarcok, konfliktusok során aktiválódnak.Az énvédő mechanizmusok olyan gondolati, lelki folyamatok, melyek sérelmek, kudarcok, konfliktusok során lépnek működésbe. Az egyént érő feszültség, szorongás egyensúlyvesztés és a harmóniára, egyensúlyra való törekvés készteti a személyiséget arra, hogy önmagát védő, negatív hatásokat ellensúlyozó gondolati folyamatokat generáljon. Bármily furcsán hangzik is, ezek szociális tanulással sajátíthatók el.

Tovább »


Δ oldal tetejére