'önkritika' címke bejegyzései


Elengedés

Görcsös világban élünk. A környezet elvárásai, a magunk akarata, a körülmények látszólag mind arra kényszerítenek minket, hogy akarjunk célokat kitűzni, elérni, akarjunk harcolni, hogy bármit bírjunk ki...

Igen, fontosak a célok, fontosak az eredmények, fontos a jelen és a jövő. Lényeges a feladatok elvégzése, mellyel saját elvárásainknak felelünk meg.

Kell-e egyáltalán, s ha igen, hogyan lehet elengedi a görcsöket?

Tovább »


Ünneplés

Nem tagadom, a húsvéti ünnepek adták az ötletet ehhez a blogbejegyzéshez, de a kötelező nyuszis képeket kihagyom. Az elmúlt hétvégén ünnepeltük a feltámadást, a megújulást, a tavaszt, a termékenységet. Ki-ki vallása, hagyományai, vérmérséklete szerint. Jól esett megállni a mindennapok rohanásában. Egy születésnap, egy nemzeti vagy vallási ünnep, egy sikeres vizsga, egy kinevezés ad okot az ünneplése. Ilyenkor az előkészületek, a hagyományos ételek, a születésnapi torta, a karácsonyfa vagy épp egy csokor virág, egy pohár pezsgő tudatosítja, hogy ez a nap más, mint a többi. Ünnepekkor a mindennapok fölé emelkedünk, visszatekintünk, értékelünk és kinyilvánítjuk közös értékeinket. De az ünnepnapok viszonylag ritkák a munkával teli hétköznapokban.  Emiatt ritkán tekintünk kívülről és felülről önmagunkra, ritkán értékelünk és ritkán nézünk vissza. Pedig milyen jó is lenne minden egyes napot tudatosítani önmagunkban!

Tovább »


Δ oldal tetejére