'stresszhatás' címke bejegyzései


Az énvédő mechanizmusok

Gondolati folyamatok, melyek sérelme, kudarcok, konfliktusok során aktiválódnak.Az énvédő mechanizmusok olyan gondolati, lelki folyamatok, melyek sérelmek, kudarcok, konfliktusok során lépnek működésbe. Az egyént érő feszültség, szorongás egyensúlyvesztés és a harmóniára, egyensúlyra való törekvés készteti a személyiséget arra, hogy önmagát védő, negatív hatásokat ellensúlyozó gondolati folyamatokat generáljon. Bármily furcsán hangzik is, ezek szociális tanulással sajátíthatók el.

Tovább »


Stresszkezelés

Néhány napja kis körkérdést tettem fel itt a blogon a munkával és a stresszhelyzettel kapcsolatban. Nem volt meglepő az eredmény.  A válaszadók  közel felét ritkán érik stresszhatások a munkavégzés során. A gyakori, általános vagy folytonos stresszhatásról ugyanannyian számoltak be. Viszont senki sem állította, hogy stresszmentesen tud dolgozni. A kis számú válaszadó ellenére biztos vagyok abban, hogy a stresszkezelés az egyik legfontosabb coaching-téma.

Tovább »


Az Ön munkája mennyire stresszes?

A stresszről bővebben itt olvashat.

Tovább »


Mikromenedzsment

Ugye ismerős a helyzet? A vezető mindenről tudni akar, minden apró munkafolyamat elvégzéséről személyesen szeretne meggyőződni. Beleszól, kijavít, tanácsokat ad. Ragaszkodik a részfolyamatok engedélyezéséhez, aláírásához. Úgy nyesegeti a munkatársak önálló ötleteit, mint egy lelkes bonsai-kertész a hajtásokat. A végeredmény ránézésre tökéletes, de csak a valóság kicsinyített másolata. A vezető metsz, formál, átültet... a munkatársak pedig egyszerűen "csak megőrülnek" tőle.

Tovább »


Egy csésze illatozó zöld tea - nekem ez segít stresszhelyzetben

A folyamatos stressz károsan hat az idegrendszerre, szívpanaszokat, keringési rendellenességeket, bőrbetegségeket okozhat. Öregít, romlik az emésztés, rosszabbul alszunk.

A stressz okainak meghatározásában (időbeosztás, kompetenciák hiánya, delegálás, nem tudok nemet mondani, önbizalom hiánya) és az okok leküzdésében a coach hathatós támogatást ad ügyfelének.

Tovább »


A stressz

„Mindenkit ér, mindenki beszél róla, mégis csak kevesen vették a fáradtságot, hogy utánanézzenek, valójában mi is a stressz.”
(Selye János, a Stresszelmélet megalkotója)

Minden nap megéljük, minden nap beszélünk róla, szinte mindenkit érint, orvosok és pszichológusok hívják fel figyelmünket a veszélyeire. Mégsem tudunk vagy akarunk tenni ellene? Mi is a stressz?

Tovább »


Δ oldal tetejére