Önismeret - a Johari-ablak

2011-02-24

A johari-ablak egy igen egyszerűen alkalmazható önismereti eszköz, Joseph Luft és Harry Ingham pszichológusok 1955-ben jelentették meg.

A vizuális megjelenítés sokat segít a megértésben és érezteti az önismereti fejlődés irányát is.

Itt elkészítheti saját johari-ablakát!

A nyílt, vagy arénának is nevezett területbe tartoznak azok a képességek, tulajdonságok, melyeket az egyén és a többiek is (beosztottak, barátok, családtagok) ismernek.

A Vak-én tartományban azok a tulajdonságok kapnak helyet, melyekkel szemben az egyén vak, azaz azokat nem ismeri, ellenben az adott tulajdonság mások számára ismert.

A rejtett kategóriába azok a tulajdonságok kerülnek, melyeket az egyén ismer, de önmagáról nem árul el: elrejti a többiek elől. A rejtett terület nagyságát befolyásolja a neveltetés, a kulturális környezet vagy más, a személyiségre ható események.

Az ismeretlen, vagy sötét kategória a tabuk területe. Ide azok a tulajdonságok tartoznak, melyek mind az egyén, mint a környezete számára megközelíthetetlen.

A coaching-ülések témája lehet a johari-ablak megbeszélése, a fejlődési irányok tisztázása illetve az aréna-terület bővítésének lehetősége. A magasabb önismereti szint az első lépés a változások irányába.Δ oldal tetejére