NLP - neurolingvisztikai programozás

2011-04-03

Az NLP pszichológiai, pszichoterápiás és kommunikációs technikákat összefogó rendszer, a neurolingvisztikus programozás rövidítése. Richard Bandler matematikus és programozó és John Grinder nyelvészprofesszor dolgozták ki az 1970-es években Kaliforniában. Vannak, akik határtudományként, mások áltudományként tekintenek rá. Pszichológusok szerint elmélete túlhaladott, mégis, az oktatásban, a humánerőforrás-menedzsmentben vagy a kommunikáció oktatásában gyakran használt módszer.

A „neuro-lingvisztikus programozás” kifejezés hátterében a következő felismerések állnak:

  • neuro: Minden viselkedésünk neurológiai folyamatokban gyökerezik: az érzékelésben és az észlelésben(látás, hallás, tapintás stb.), ill. a gondolkodásban is az idegrendszerünket használjuk.
  • lingvisztikus: Gondolatainkat a nyelv segítségével fejezzük ki, ugyanilyen módon kommunikálunk. Ha valamit mondani szeretnénk, a fejünkben lévő képet/hangot/érzést szavakba öntjük. A hallgató ezeket a szavakat alakítja vissza saját maga számára hanggá, képpé vagy érzéssé.
  • programozás: Gondolataink és viselkedésünk nem véletlenszerűen alakulnak, hanem bennünk lévő, mélyen gyökerező – a fenti értelemben vett – neurolingvisztikus sémákat, előírásokat követnek. Ezek a régen tanult sémák újratanulhatóak, vagyis az ember újraprogramozható. Ahogy a kisgyerek fejfájós anyját utánozva eltanulta, hogy amennyiben figyelmet és törődést szeretne a családjától, akkor ennek útja az, hogy megfájduljon a feje, ugyanúgy a felnőtt képes e programot újraírni, és a fej megfájdulása helyett alternatív megoldást kialakítani arra, hogy magára irányítsa családja figyelmét és törődését. (Forrás: Wikipedia)

Az NLP nyolc fontos területet jár körül: mentális térkép, nyelvi modellek, érzékszervi nyelv, állapotfiziológiák, szemmozgások, módosult tudatállapot, raport, keretek és célok.Δ oldal tetejére