Filmajánló - Zuhanás a csendbe

Hegyvidék  - saját fotóRitka alkalom, hogy egy filmet ajánljak. Elárulom azt is, hogy a két fiatal hegymászó történetét feldolgozó, dokumentum jellegű filmet nézve bennem még inkább tudatosodott a félelem érzése. Persze az is, hogy az Andok sziklái, a gleccserek jege, a zord jégfalak mások számára kihívást, próbát jelentenek.

Tovább »


Megmerítkezés egymás gondolataiban

Kapcsolódás"Mind a nők négyszemközti, meghitt helyzete, mind a csoportszituáció alkalmas rá, hogy fölismerjük avgy tükröztessük egymásban önmagunk egyes vonásait, hogy megmerítkezzünk egy másik nő tapasztalataiban, és esetleg tudatossá váljék valami, amit korábban nem méltattunk figyelemünkre. Olykor fölfedezzük azt, ami közös bennünk, máskor oylasvalamit, ami nagyon különbözővé tesz."

(Jean Shinoda Bolen: Bennünk élő Istennők)

Tovább »


Egyensúly

Mindennapi életünk szerepek sokaságából tevődik össze. Egyszerre vagyunk gyermekek, szülők, munkatársak, vezetők, barátok, házastársak, tanítók és tanulók. Egyszerre szeretnénk helyt állni a munkahelyünkön, s jó lenne megtalálni az egyensúlyt a munka mellett a családra, a barátok és az önmagunkra fordított időben is.
Mi dönti el, hogy melyik élethelyzetünkben melyik szerepünk nyomja el a többit, melyikre szánunk több időt, energiát? Mikor tudnak a szerepek együttműködni és kiegészíteni egymást? Milyen összetartó erő szükséges a szerepek együttműködéséhez?

Gondolatébresztőnek a követekző Oscar-díjas animációs filmet ajánlom:

Tovább »


Aki táncolni kezd...

Edgar Degas: Zöld táncosok"Aki táncolni kezd, annak hamarosan megérkezik a ritmus is, a zene is..."

E szavakkal biztatott egy nagyon kedves tanítóm és barátom a napokban, amikor a sok új kezdeményezésemről szóló lelkes beszámolómat hallgatta. Így azután már meg sem tudtam állni, hogy ne keressek egy Edgar Degas festményt illusztrációként a mai gondolathoz.

Tovább »


Az érzelmekről

Érzelmeink a pillanat töredéke alatt futnak végig rajtunk és gondolatokat gerenálnak."Amint kimondod a nevét, már nem is létezik? Mi az?" Gyerekként hangosan kiabáltuk a helyes választ: "A csend, a csend!" Az érzelemmel kapcsolatban ennek az ellenkezője jutott eszembe. Amint kiejtjük a hangsort, leírjuk a szót, már meg is születik az érzelem maga. Kinek-kinek a pillanatnyi hangulatától, az eddigi tapasztalatoktól, a külső tényezőktől függően érkezik meg az érzelem és a hozzá kötődő gondolat. Az érzelem a másodperc töredéke alatt hullámként fut végig rajtunk, tükröződik szemünkben, arcunkon, mozgásunkban, megnyilvánul a kiejtett szavakban vagy leírt mondatokban: hangulatváltozást okoz. A hangulatváltás sebessége elképzelhetetlenül gyors is lehet.
A fenti kép nem más, mint idézet egy barátom leveléből (az ő engedélyével), aki egyetlen egyszerű gondolatomra reagált a fenti képsorral. Arra gondoltam, hogy ennél egyértelműbben nem is lehet ábrázolni az érzelmek változásának sebességét. Hogy tetszik?

Tovább »


Kinek az élete?

Ha rájössz, hogy a saját életedért kell csak felelősséget vállalnod, szárnyra kapsz!"Te magad vagy az, akit születésedkor rád bíztak, elsősorban magadért vagy felelős életed során. S a másokért való felelősségérzet első helyen - ámbár jóságnak és önzetlenségnek tűnik - ravasz ördögi csapda, ami eltérít attól, ami elsődleges dolgod a Földön." (Popper Péter)

Tovább »

Újabb bejegyzések

Régebbi bejegyzések


Δ oldal tetejére