Lehetőségek tárháza

2011-04-06

Egy barátnőm tegnapi soraiból kiindulva írok ma a lehetőségekről. Szerinte az emberek többsége túl gyorsan és könnyen feladja. Túl gyorsan és könnyen mondja ki, hogy lehetetlen, nincs más megoldás, nincs tovább... Én vallom, hogy van tovább. Mindig van lehetőség másként dönteni, új megoldásokat és utakat keresni. Van azonban valami, amire feltétlenül szükség van: a célra.

A cél iránt elkötelezve nem elégedhetünk meg az "igen" vagy "nem"  választási lehetőségekkel. Nincs csak fekete vagy fehér, nincs  csak erre vagy arra... Az alternatívák feltárására egy nehéz döntés előtt bizony több napot is szánni kell.

A coaching-folyamatban a coaching-partner saját megoldását találja meg és dolgozza ki, most mégis megosztom azt a módszert, ami nálam működik az alternatívák összegyűjtésére.
Ilyen helyzetekben egyszerűen elkezdek listát írni, számba véve a lehetőségeket. Amikor úgy érzem, hogy kifogytam az ötletekből, csak fogom magam és átülök egy másik székre, végigfekszem a kanapén, kimegyek a kertbe. Szívem szerint fejre is állnék... Mert néha bizony jó más szemszögből nézni a világot. Az alternatívák gyűjtése néha napokon át tart, de a módszer mindig működik. A kézenfekvő válaszokon kívül mindig sikerül új irányból megközelíteni a problémát. Szerintem érdemes kipróbálni!

"A lehetetlen csupán egy nagy szó, amellyel a kis emberek dobálóznak, mert számukra könnyebb egy készen kapott világban élni, mint felfedezni magukban az erőt a változtatásra. A lehetetlen nem tény. Hanem vélemény. A lehetetlen nem kinyilvánítás. Hanem kihívás. A lehetetlen lehetőség. A lehetetlen múló pillanat. A lehetetlen nem létezik." (Muhammad Ali)
Δ oldal tetejére