Stresszkezelés

2011-04-21

Néhány napja kis körkérdést tettem fel itt a blogon a munkával és a stresszhelyzettel kapcsolatban. Nem volt meglepő az eredmény.  A válaszadók  közel felét ritkán érik stresszhatások a munkavégzés során. A gyakori, általános vagy folytonos stresszhatásról ugyanannyian számoltak be. Viszont senki sem állította, hogy stresszmentesen tud dolgozni. A kis számú válaszadó ellenére biztos vagyok abban, hogy a stresszkezelés az egyik legfontosabb coaching-téma.

A folyamat során fel kell tárni a stressz okait, meg kell találni a stresszorokat a munka, a karrier, a vállalati kultúra, a kapcsolatok, a család és a munkahely vagy a személyes tényezők területén. Csak ezután van lehetőség a stresszre adott lélektani reakciókat tudatosítani: a szorongás, a harag, a düh, a félelem, fásultság vagy depresszió felismerése után megtalálható a feszültség csökkentésének azonnali módszere is. Természetesen önismereti munka és önfejlesztés nélkül nincs lehetőség a lélektani és fiziológiai ismeretek bővítésére.

Csak ezt követően van mód arra, hogy a coaching módszertanával támogatva a coaching-partner megtalálja saját megoldásait az időgazdálkodás, a konfliktuskezelés vagy a problémamegoldás területén. A nyugodt élethelyzet, az instabilitásra való törekvésés mellett érdemes kihasználnia család, a barátok vagy más befogadó csoportvédő, támogató hatását.
Δ oldal tetejére