Ideális képbe vagyunk-e szerelmesek?

Párkapcsolat, szerelem, jövő. Kérdések. A nő című film ajánlója
2014-08-21

Ideális kép, szerelem, kommunikációA párkapcsolatokat, szerelmet, barátságot érintő kérdések mellett filozófiai mélységű gondolatokat vet fel a közeli jövőt ábrázoló film, mely a legjobb eredeti forgatókönyvért Oscar-díjat kapott. Címe: A nő (Her). A férfi és nő kapcsolata mellett a vágyak, a magunk számára megalkotott álomképek, ideálok kérdését is feszegeti a két órás mozifilm.  Bennem ezek a kérdések merültek fel:

Vajon mikor hoz létre az ember olyan mesterséges intelligenciát, mely önállósodik és gondolkodásra képes? Tud-e majd érezni a mesterségesen létrehozott intelligencia? Vajon az emberektől eltanult érzéseik meddig maradnak emberiek? Mikor válik szűkké az emberi gondolkodás és érzelmek köre, s mikor lép ki ebből a mesterséges elme saját társadalmába?
Vajon hol fog kezdődni a virtuális  valóság és hol végződik majd a realitás?

A film az olyan közhelyes érzelmekre is új válaszokat ad, mint a szerelem, a barátság, a valós, testi léttől függetlenített szerelem. Vajon a válást, szakítást követő depressziót, a csalódást képesek vagyunk-e egyedül feldolgozni, vagy kapcsoaltfüggőséggel csak egy újabb kötődés tud kizökkenteni? Vajon amikor szerelmesek vagyunk, a valós, hús-vér emberi testbe leszünk-e szerelmesek, vagy annak elméjébe, gondolataiba? Esetleg a magunk által festett ideálba?

A film számomra azt is sugallta, hogy az empátia és a másikra hangolódás olyan fontos tulajdonságok, melyek megalapoznak egy kapcsolatot. A kommunikáció pedig, legyen az verbális, nonverbális vagy épp a lelki összhangon és az agyhullámok összerezdülésén alapuló, meghatározza a párkapcsolat minőségét.A bejegyzés címkéi:

Δ oldal tetejére