Söpörd el az akadályokat magad elől!

Öt hasznos tipp, hogy motiváld önmagad céljaidért
2015-01-14

sepr.jpgMíg világ a világ, az új esztendő kezdetekor fogadalmakat teszünk, hiába tanácsolnak mást barátaink, a szakértők vagy éppen az újságcikkek. A fogadalmakat talán még komolyan is vesszük, a célok is fontosak. Az ünnepek nyugalmában egy papírlapon vagy blogbejegyzésben írásba foglalva határozzuk el, hogy mit teszünk az egészségünkért, családunkért, önmagunkért, karrierünkért az új évben... Tervezünk, de azután elkezdődnek a dolgos hétköznapok, a fogadalmak pedig feledésbe merülnek. Esetleg rájövünk, hogy ez nekünk túl nagy falat, unalmas, vagy nincs elég időnk...

Most öt jó tanácsot olvashatsz, melyek segítenek elsöpörni az akadályokat!

Gondolj vissza!

Emlékezz csak vissza, mi miatt tűzted ki a célt? Mi mozgatott akkor, amikor megfogalmaztad a fogadalmad? Még mindig vonzó az eredmény? Mi lelkesített, mi tetszett benne? Ha sikerül visszatalálnod és megtartanod az eredeti motivációdat és az eredményt szem előtt tartod, akkor máris nyertél! Írd fel a vágyott célt egy darab papírra és tedd jól látható helyre, ahol minden nap szem előtt lesz!

Válogass!

Ha a kitűzött célok tengerében elveszni látszol, inkább válogasd ki közülük azokat, amire valóban szükséged van. A túl sok terv és feladat akadályoz Téged, elmerülsz bennük, szétaprózod az idődet és energiádat. Készíts listát, rangsorolj, és igyekezz határidőket is szabni. Amire most nincs időd, térj vissza rá később.  Haladj lépésről lépésre, ez mindig bejön.

Csak Te számítasz!

Ha arra gondolsz, hogy mit szólnak majd mások a céljaidhoz és az eredményeidhez, akkor tévúton jársz. Hidd el, mindenkinek nem lehet kedvére tenni, a hibákat sokan, míg a jót kevesen veszik csak észre. Hallgass tehát a saját meggyőződésedre, és tedd, amit szeretnél!

Lassan járj, tovább érsz!

Az a gond, hogy nem haladsz elég gyorsan? Megcsappant a kezdeti lelkesedésed? Túl távolinak érzed a célt? Ha emiatt veszítetted el a fogadalmaid iránti érdeklődésedet, akkor azt javaslom, hogy nézd meg, hol tartasz most a feladatban. Mennyit haladtál már? Milyen részfeladatok állnak még előtted? Ügyesen oszd fel a nagy célhoz vezető utat kis lépésekre, és megfontoltan, lassan de biztosan haladj előre. Persze a végső eredmény lebegjen a szemed előtt, de mindig csak az aktuális feladatra koncentrálj!

Ünnepelj!

Minden nap tegyél valamit a célod érdekében, de minden nap ismerd is el saját erőfeszítéseidet. Dicsérd meg magad, élvezd, hogy haladtál a munkával, a feladattal! Ha egy nagyobb részfeladattal végeztél, bátran tarts egy kis szünetet és fordíts időt magadra: tégy valamit, ami boldoggá tesz, és légy tudatában, hogy haladsz az úton és értéket teremtesz!A bejegyzés címkéi:

Δ oldal tetejére