Neked is mindenre van időd?

2015-06-04

Hasznos tippek az időbeosztáshozMindenki tudja és megéli az idő múlását, mégis nehéz az idő fogalmát meghatározni. Egy jó baráti társaságban, kellemes időtöltés mellett repül az idő, máskor pedig alig várjuk, hogy valami véget vessen a kellemetlen, unalmas megbeszélésnek, értekezletnek vagy a munkaidőnek.

 

Sokaknak gondot okoz az idő beosztása, soha semmire nem érnek rá, mások pedig időmilliomosok.
Ha te is gyakran időzavarban vagy, akkor nézzünk most hét hasznos tippet, ami neked is segíthet a hétköznapokban!

Írj listát!
Készíts listát az aznap elvégzendő teendőkről, majd becsüld meg, hogy mennyi időre van szükséged az elvégzésükhöz! Reális a terved? Biztosan minden a te feladatod? Légy kritikus és bátran húzd ki, ami nem a te dolgod!

 1. Rangsorolj!
 2. Rangsorold a feladatokat fontosságuk és sürgősségük szerint! Mit kell ma mindenképpen megtenni? Hidd el, nagyon kellemes érzés kipipálni a sorokat! Idővel az időszükségletet is egyre jobban fogod felmérni, és pontosabb lesz a becslésed.
 3. Add át a feladatok egy részét!
  Mi lenne, ha nem mindent magad végeznél? Kik tudnak részt vállalni a feladatokból? Mire van szükségük, hogy elvégezzék? Mit kell tenned neked ezért? Kérj nyugodtan támogatást, segítséget, vagy oszd szét a feladatokat a közös cél érdekében munkatársaidnak vagy családtagjaidnak!
 4. Alkalmazkodj a bioritmusodhoz!
  Figyeld meg magad, hogy mikor szeretsz és mikor tudsz dolgozni! A napfelkelte már az íróasztal mellett talál és ilyenkor vág az agyad? Vagy a délelőtti kávézásig eszedbe se jut a munka? Az este hozza meg neked a nyugodt és kreatív gondolatokat? Oszd be a feladataidat attól függően, hogy melyik napszakban jobb a koncentrációs képességed.
 5. Mi motivál?
 6. Ismét arra biztatlak, hogy figyeld meg magad! Szeretsz a nehezén túlesni? Vagy motivál a gyors haladás és lendületet kapsz tőle? E szerint válaszd ki azt, hogy melyik feladattal kezdesz!
 7. Tervezd meg a szüneteket és a pihenést is!
  Amikor tervezel, ne csak a munkára gondolj! Tudatosan iktass be egy kávét, egy kis sétát! Ha lehet, akár kösd össze a kellemeset a hasznossal! Hallgass zenét, találkozz a barátaiddal vagy sétálj el akár bevásárolni!
 8. Ünnepeld meg magad!
  Soha ne feledd megdicsérni önmagad! A jól elvégzett munka feletti büszkeség és elégedettség megsokszorozza az erődet és kitartásodat! Ha te nem ismered el saját sikereidet, akkor ki fogja?


A bejegyzés címkéi:

Δ oldal tetejére